blogul unui om

Dumnezeu să ne ajute şi să ne arate paşii mărunţi!!!


sâmbătă, 19 martie 2011

"Anul Tainei Sfântului Botez şi al Cununiei" și Sfinții Hrisant și Daria


Sfinții Hrisant, Daria și Ilaria și cei împreună cu ei Claudiu Tribunul, Iason și Mavru se prăznuiesc astăzi.

Într-o lume în care se încearcă blamarea și perimarea noțiunii de familie, un reper important și o ancoră de credință o reprezintă exemplul desăvârșit oferit de către Sfinții Hrisant și Daria.
Biserica Ortodoxă Română a declarat acest an: "Anul Tainei Sfântului Botez şi al Cununiei"
Acum când modelele care se promovează în presă, în media și până și la colțul blocului sunt cele gen Hollywood-Bollywood (și mai nou lumea vip din România le-a adoptat cu brațele deschise) unde divorțul și căsniciile de scurtă durată și relațiile gen toată lumea - cu toată lumea, sunt la modă și literă de lege, ar trebui introdusă în școli o nouă materie "Științele Familiei" unde copii să învețe noțiunile elementare, copil, nepot, soț, soție, mamă, tată, bunic, bunică, prieten, prietenă, virginitate, căsătorie, botez, iubire, cât și noțiunile de burlac, flirt, concubin, amant, adulter, avort, divorț, ură, violență domestică, relații împotriva moralei și ce implică toate aceste noțiuni, cât și relațiile dintre membrii familiei. Copii are trebui de mici educați în știința valorilor familiale, ar trebui să fie instruiți și pregătiți pentru ceea ce urmează, ar trebui să cunoască riscurile deciziilor pe care le vor lua. Copiilor ar trebui să le fie oferite exemple concrete de familii în care guvernează iubirea, respectul, răbdarea, iertarea și chiar și înfrânarea cât și toate celelalte calități care fac ca drumul unei familii să ducă pe drumul drept către mântuire. 
Vechile valori creștin ortodoxe trebuiesc repuse în drepturi.
Străbunicii noțrii și bunicii noștrii ne-au lăsat exemple vii în amintire, demne de urmat. Aceste exemple există în toate familiile de pe întinsul României. Atunci mirii se păstrau în curăție până la nuntă, iar casele erau pline de copii veseli și sănătoși. Atunci Cununia ca și Botezul, Sfintele Taine erau respectate cu Sfințenie iar acestea Sfințeau Familia Creștină.



Sfinții Hrisant şi Daria au trăit pe vremea împăratului Numerian. Tatăl lui Hrisant se numea Polemon, avea rangul de senator şi era de fel din Alexandria, iar Daria era de fel din Atena. Deoarece Hrisant fusese introdus de un oarecare creştin în tainele cele dumnezeieşti şi botezat în credinţa creştină şi începuse să propovăduiască pe Hristos, tatăl său i-a căutat o fecioară cu ţinuta aleasă şi frumoasă la înfăţişare, cu numele Daria, pe care a trimis de au adus-o tocmai de la Atena, căci socotea că Hrisant din dragostea faţă de această fecioară, avea să se întoarcă de la credinţa creştinilor. După ce s-au căsătorit, Daria, care cunoştea ce voia tatăl lui Hrisant, nu numai că nu l-a putut convinge să se lepede de credinţa lui, ci ea singură s-a lăsat convinsă de el şi, mărturisind soţului ei nelegiuirea pe care încercase să o facă, a primit Sfântul Botez şi au trăit mai departe amândoi într-o feciorie desăvârşită.

Fiind însă pârâţi la prefectul Celerin, acesta i-a dat în seama tribunului militar Claudiu, ca să-i cerceteze. Iar acesta chinuindu-i cu multe feluri de cazne, la care se găsea de faţă şi el cu ai lui, şi văzându-le curajul cu care răbdau chinurile, arătându-se ei mai presus de ele, s-a schimbat şi a crezut în Hristos atât el cât şi soţia lui Ilaria şi cei doi fii ai lor, Iason şi Mavru, şi o dată cu ei şi toţi soldaţii care se găseau sub conducerea lui Claudiu, care cu toţii laolaltă au primit cununa muceniciei în ziua a nouăsprezecea a lunii martie. Lui Claudiu, legându-i-se o piatră de grumaz, a fost aruncat în adânc de apă; fiilor lui şi celorlalţi ostaşi li s-au tăiat capetele cu sabia. Sfântul Hrisant şi Daria au fost aruncaţi într-o groapă adâncă şi, aruncându-se pământ de sus asupra lor, au primit acolo sfârşitul lor mucenicesc.



Sfinţii Mucenici Claudiu Tribunul, soţia sa Ilaria şi fiii lor Iason şi Mavru, împreună cu preotul Diodor şi diaconul Marian, au suferit împreună cu Sfinţii Hrisant şi Daria.
Tribunul Claudiu a îmbrăţişat el însuşi pe Hristos acceptând botezul împreună cu soţia sa Ilaria, cu fiii săi Iason şi Mavru şi cu toţi ai casei, chiar şi soldaţii. Când împăratul Numerian (283-284) a aflat de acest lucru, a dat ordin ca toţi să fie executaţi. Sf. Claudiu a fost înecat în mare iar copiii şi soldaţii săi au fost decapitaţi. Creştinii au înmormântat sfintele moaşte ale mucenicilor într-o peşteră, unde Sf. Ilaria mergea deseori la rugăciune. Într-o zi, fiind urmărită, Ilaria a fost prinsă şi dusă spre a fi chinuită. Sfânta i-a rugat să o lase puţin să se roage şi apoi şi-a dat sufletul întru Domnul. Un servitor a îngropat-o în aceeaşi peşteră unde era şi familia sa.

Slavă și mulțumire Sfintei Treimi, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimea cea de O Ființă și Nedespărțită!!!
Pentru rugăciunile Sfintei Măicuței noastre Una Fecioară Maria Mama Domnului nostru Iisus Hristos și ale tuturor Sfinților, Doamne miluiește-ne pe noi!

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfinților de astăzi și micuței și drăguței Daria.

Doamne Ajută!
Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu