blogul unui om

Dumnezeu să ne ajute şi să ne arate paşii mărunţi!!!


joi, 12 august 2010

păcatul - îndepărtarea de Dumnezeu

Am scris la un moment dat al vieţii, pe un colţ de hârtie începutul unei poezii: Dumnezeu pus la colţ...
Asta am simţit din nou acum, după vizionarea filmului Dogville (Lars Von Trier), un film în care se simte o lipsă acută de Dumnezeu, de Iisus Hristos. (se precizează încă de la început lipsa preotului din orăşel)
Filmul este tratat de fapt, ca o piesă de teatru, personajele evoluând într-un cadru închis shakespirian chiar hamletian cu toate că personajul principal este o femeie.
Filmul descrie o poveste a unei tinere refugiate-fugare Grace (jucată cu graţie de Nicole Kidman - personaj ce poate simboliza "inspectorul de serviciu" al Lui Dumnezeu) într-un orăşel paşnic de munte Dogville care ulterior se dovedeşte o adevărată  Sodomă şi Gomoră, (sfârşind chiar ca oraşele păcatului din Biblie în urma inspecţiei divine).
Filmul nu-l recomand celor slabi de înger, este un film bun şi rău în acelaşi timp, poate fi şi o analiză pentru fiecare, o meditaţie, o spovedanie a gândurilor murdare, dar poate fi şi o cădere, chiar o  sminteală prin decizia anticreştină de final a personajului principal, care alege soluţia extremă, cu asumarea rolului de judecător-răzbunător involutiv, ducând la extremă principiile legii vechi testamentare "Dinte pentru dinte!". (Totuşi dacă tratăm personajul ca Grace, adică ca Graţie divină, ca inspector de serviciu al Domnului, ca întruchipare venită pentru judecată, Grace acordă de-a lungul naraţiunii mai multe şanse de conciliere, de pocăinţă, tratează personajele cu indulgenţă extremă ... iar personajele o martirizează...stai în cumpănă pe moment).
Filmul este o antologie-compendiu de păcate şi tratează toate perioadele de la fragedă tinereţe până la bătrâneţe, cu o ascensiune de neoprit a perversiunii şi răutăţii satanice.
Aveţi grijă, în viaţă pedepsele radicale pot anula şansa la mântuire.
Doar unul este Judecătorul, chiar dacă judecata noastră ar coincide cu cea a Lui Dumnezeu, doar El are acest drept! Doar Cel fără de păcat să ridice şi să arunce piatra!
Noi trebuie să ne ducem Crucea pînă la sfârşit, urmând exemplul înaintaşilor noştrii.

Doamne Ajută şi fereşte-ne de ispite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu