blogul unui om

Dumnezeu să ne ajute şi să ne arate paşii mărunţi!!!


sâmbătă, 22 septembrie 2012

Sfântul Ierarh şi Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi



La Biserica Sfântul Ierarh Nicolaie din cartierul Apărătorii Patriei se pregăteşte Prăznuirea Sfâtului Ierarh şi Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi.
Acest al treilea praznic şi hram al Sfintei Biserici, după Praznicul Adormirii Maicii Domnului şi Praznicul Sfântului Ierarh Nicolaie, întregeşte întreita prăznuire de peste an.
Anul acesta un eveniment unic în istoria Bisericii Sfântul Nicolaie Apărătorii Patriei 2 se va scrie în data de 22 septembrie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va fi prezent şi va sluji la Liturghie de la ora 09.30.
Corul Psalmist Patras care de câtva timp se formează aici va încununa evenimentele cu voci îngereşti înălţătoare, dând o aureolă bizantină cuvintelor pline de lumină evanghelică, ce vor izvorî şi din piepturile şi din sufletele preoţilor slujitori, subliniind prezenţa nevăzută a Domnului Dumnezeul nostru Iisus Hristos printre noi cei ce ne adunăm în Numele Lui.
Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu Miluieşte-ne pe noi păcătoşii!
Binecuvântaţi Fie, Sfânta şi Preacurata Pururea Fecioară Maria Mărita Împărăteasă şi Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, Sfântul Ierarh şi Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi cu toţi Sfinţii şi Îngerii.
Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Amin.




Viata Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi

Viata Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi
Sfantul lerarh Teodosie s-a nascut in Tinutul Vrancei. In prima jumatate a veacului al XVII-lea, si, iubind din tinerete viata  calugareasca, s-a lepadat de lume si a primit sfantul chip ingeresc  al calugariei. Cugetand ziua si noaptea la Legea lui Dumnezeu si deprinzand de la dascalii incercati din manastirile Tarii de Jos invataturile cele folositoare, a fost ales egumen al manastirii Bogdana reconstruind, in vremea staretiei sale, acest sfant locas. Pentru vrednicia si pentru bunele sale obiceiuri, a fost hirotonit episcop de Radauti in anul 1670. iar peste un an a fost trimis sa pastoreasca Episcopia Romanului. Iubind cu adevarat sfintele lui Dumnezeu Biserici,  a cercetat si a ajutat pe cat i-a stat in putinta schiturile si manastirile din eparhia sa, sprijinind, totodata, si pe binecredinciosii crestini aflati in felurite necazuri sau cuprinsi de saracie.
Sfantului Ierarh Teodosie de la Brazi

In anul 1674, fericitul si preainvatatul mitropolit Dosoftei, silit de vitregia vremurilor, s-a retras in Polonia, impreuna cu domnitorul Stefan Petriceicu, iar Moldova a fost asuprita de cetele de turci si de tatari, care au adus la carma tarii pe Dumitrascu din neamul Cantacuzinilor. Acesta, vazand ca moldovenii au fost lipsiti de pastorul lor, a cerut arhiereilor sa-si  puna mitropolit. Noul domn avea nevoie urgenta de un nou cap al Bisericii Moldovene pentru a-si legitima domnia, primind de la acesta indatinata ungere. Ierarhul Teodosie, desi nu voia, mai mult fiind silit, a luat conducerea Mitropoliei Moldovei in acele vremuri greu de indurat, cand turcii si tatarii intrasera ca lupii infometati in smerita lui turma. De aceea, bunul arhiereu nu a rabdat mult a vedea in toate zilele cum sunt nedreptatiti crestinii, ci, punandu-si  sufletul pentru acestia, a mers la domnitor si i-a cerut sa puna capat asupririi poporului si sa alunge dincolo de hotare pe pagani. Maniat, Dumitrascu Voda nu a voit sa auda mustrarile cele drepte ale mitropolitului, ci, fara judecata, l-a silit sa-si paraseasca scaunul, pe care nu statuse decat vreme de un an, fiind pus sub paza in Manastirea " Sfantul Sava " din Iasi. Rabdand cu mult curaj cumplita prigonire, ierarhul marturisitor al dreptatii a stat inchis acolo pana la revenirea in tara a blandului Dosoftei mitropolitul, care l-a scos pe fericitul Teodosie din surghiunul sau. Acesta s-a retras in partile Tarii de Jos. locuind cand la Focsani cand in Manastirea Bogdana.

In rastimp s-a ingrijit, indeosebi, de reconstruirea Manastirii Brazi,  unde a ridicat o noua biserica si chilii, asezand  acolo monahi, pe care i-a pus sub ascultarea egumenului Zaharia, care vietuise o vreme in Sfantul Munte Athos.

In anul 1688, pe cand se afla la Focsani a fost rapit si dus in Tara Romaneasca, unde a indurat, vreme de 10 saptamani, inchisoare si chinuri. fiind cercetat - pentru pricini inchipuite - de unii greci, pusi la cale de rudeniile lui Dumitrascu Voda, fostul domnitor al Moldovei. Scapand  insa cu viata si din aceasta grea incercare, Ierarhul Teodosie a continuat sa se ocupe de sfintele locasuri din Tinutul Vrancei, pregatind toate cele necesare pentru ridicarea a inca trei schituri.

In toamna anului 1694  tatarii au navalit, din nou, in Moldova, jefuind pe crestini si distrugand bisericile. Cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul, fostul mitropolit Teodosie s-a pregatit duhovniceste asa cum se cuvine a face orice crestin adevarat.  Curand, la Mänästirea Brazi, a venit o ceatä de tatari, care l-au schingiuit pe batranul arhiereu, cerandu-i sa le predea avutul si odoarele sfantului locas. Acesta a refuzat, preferand mai degraba sa fie chinuit decat sa dea in mainile paganilor putinele  valori si sfintele vase. In cele din urma, tatarii, dupa ce l-au chinuit indelung, i-au taiat capul. Noaptea, a fost ingropat in graba de cativa credinciosi. Asa a castigat cununa muceniciei  mult-patimitorul Ierarh, primindu-si prin sabie sfarsitul,  suferind pentru dragostea de Dumnezeu. Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe care biserica noastra il pomeneste la 10 ianuarie, fiind novice la Manastirea  Brazi, in anul 1842, a fost de fata la descoperirea  in chip minunat a moastelor  mitropolitului martir. El relateaza urmatoarele: " Inainte ca arhimandritul Dimitrie  sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra  intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat  un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit  o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Thodosie) care i-a ascuns acolo,  prevazandu-si sfarsitul  sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: " cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri " si ca " la terminarea de zidit a celui din urma, al treilea schit, va afla si moastele mele ". Instiintand  pe mitropolitul de la Iasi despre aceasta minunata descoperire si primind de la el binecuvantare, arhimandritul Dimitrie a inceput cu ravna sa implineasca ultima dorinta a fericitului mitropolit [ …] A inaltat o mare biserica, iar dupa ce a terminat de construit cel de-al treilea schit, a randuit ca in ograda lui (n.n. a schitului) sa se sape si pentru dansul un mormant.
[ …] Deoarece groapa pe care el poruncise sa i se sape se darama mereu, a pus sa se sape din nou, in prezenta lui, si, sapandu-se,  s-a gasit sicriul cu moastele fericitului   mitropolit […] "

Despre aceea aflare a sfintelor moaste  relateaza si insusi  staretul Dimitrie, scriind, intr-o insemnare din 20 februarie 1842:"Am vrut sa-mi fac mormantul meu in tintirim la Brazi, tocmai in mijlocul locului unde a fost biserica veche. Si, sapand adanc de sase palme […]  am gasit locul unde la picioarele raposatului Mitropolit Teodosie, ctitorul Manastirii Brazi, se gasea capul mormantului meu. Si, sapand in sus, am gasit tot trupul deplin, insirate oasele, iar capul l-am gasit cu gura in jos, pus pe o caramida mare in cornuri, precum  este stiut cä a fost taiat de tatari si ingropat noaptea de niste  credinciosi".  Sfantul Antipa adauga: ,,M-am invrednicit eu insumi sa vad si sa sarut aceste moaste, din care iesea un parfum foarte mirositor ". La 6 mai 1842 osemintele au fost prohodite de un sobor de slujitori si asezate in mormant nou, zidit in partea de nord a paraclisului subteran.

Ierarhul-ctitor al Manastirii  Brazi a fost cinstit de clerici, monahi si credinciosi inca din timpul vietii, pentru virtutile sale: dragostea de Dumnezeu si de semeni, blandetea, rabdarea, spiritul de dreptate. El s-a identificat cu durerile si nevoile credinciosilor din aceste tinuturi, participand activ la solutionarea conflictelor - cu precadere patrimoniale -  ivite intre ei, atat ca episcop de Roman cat si ca fost mitropolit. El a sus cu tarie mentinerea privilegiilor acordate vrancenilor de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

O alta latura foarte importanta a activitatii sale o constituie  ridicarea de sfinte locasuri. El a avut initiativa reconstruirii Manastirii Bogdana, indemnand la aceasta pe marele logofat Solomon  Barladeanu. Dupa moartea acestuia, el a continuat lucrarile in calitate de cel dintai staret al Bogdanei, si a chemat la sfintirea ei pe patriarhul Dositei al Ierusalimului, care il  aprecia in mod deosebit. Ca episcop de Roman, s-a ingrijit de bunul mers al unor manastiri din eparhia sa, precum: Soveja, Mera, Lepsa Buluc si Scanteia, asa cum o dovedesc documentele vremii. In mod deosebit, a purtat grija de reconstruirea Manastirii Brazi, pentru care a obtinut dreptul de proprietate asupra terenului inconjurator, iar apoi, ca fost mitropolit, a refacut din temelii acest asezamant  monahal. Tot el a luat initiativa ridicarii Schiturilor Musinoaiele si Trotusanu cumparand, din vreme, terenuri in acest scop. Il putem, deci, considera, pe  drept cuvant, unul din cei mai importanti ierarhi-ctitori de sfinte locasuri.

Cinstirea sa ca Sfant a inceput cu adevarat din momentul mortii lui martirice, prin care si-a pecetluit ostenelile intregii vieti. Potrivit relatarii Sfantului Antipa mitropolitul Teodosie si-a prevazut dinainte sfarsitul,  ascunzand banii daruiti de credinciosi pentru construirea a patru biserici, insotindu-i  cu un text lamuritor. Aflarea acestor bani de catre ieroschimonahul Dimitrie, tocmai cel insarcinat cu conducerea Manastirii Brazi, ne arata limpede lucrarea lui Dumnezeu, Care a facut sa se implineasca toate sfintele dorinte ale slujitorului Sau: zidirea celor patru locasuri  de cult si, indata dupa aceasta, aflarea  cinstitelor sale moaste.  Prezenta unei miresme deosebite ce iese din acestea - lucru confirmat cu claritate nu de oricine, ci chiar de catre Sfantul Antipa - este un semn neindoielnic al sfinteniei potrivit Traditiei ortodoxe. Remarcam, de asemenea, ca Sfantul Antipa il numeste fericit pe mitropolitul Teodosie si se inchina cu evlavie sfintelor lui moaste.  El subliniaza si faptul ca aflarea sfintelor moaste s-a facut ,, In chip minunat".Cinstirea acordata de SfantulAntipa de la Calapodesti  Ierarhului Martir Teodosie este o dovada incontestabila a cultului de care s-a bucurat. Nu mult dupa aflarea minunata a moastelor  Mitropolitului Teodosie, capul a fost scos din mormant si tinut in mare cinste de vietuitorii  sfantului locas.

Trebuie subliniat ca moartea martirica a mitropolitului nu a fost nicicand data uitarii la ctitoria sa, asa  cum reiese din cuvintele staretului  Dimitrie, care, afland moastele fericitului arhiereu. spune: ,,Este stiut ca a fost taiat de tatari si ingropat noaptea de credinciosi ". Credem ca tot staretul Dimitrie i-a scos din mormant capul spre a fi cinstit, fapt de care amintea, in 1857, egumenul  Manastirii Bogdana, Antonie Dumbrava: " La Manastirea Brazi din tinutul Putnei si acum se afla tidva capului sau (n.n. - a mitropolitului), scoasa din mormant  si pastrata  cu mare cinste ". Capul sfantului  ctitor si patimitor  a fost astfel pastrat si cinstit cu evlavie in altarul paraclisului  subteran, pana  la  desfiintarea asezamantului monahal de la Brazi  in anul 1959.  De atunci, capul a fost pus inapoi in mormant.

Dupa 1989, redeschiderea  Brazilor ca manastire  in urma demersurilor facute de noi catre  Sfantul  Sinod si prin osteneala unor maici, in frunte cu fosta stareta Iustina si maica Pavelina, care-si aveau metania aici, a readus si cinstirea fericitului Mitropolit Teodosie. Acesta a fost pictat ca sfant cu aureola la troita  de la intrarea in manastire, precum si in pridvorul Palatului episcopal din Buzau, iar la inceputul anului 2002, cercetarile  facute din incredintarea noastra, pe locul fostului paraclis subteran, au dus la aflarea sfintelor moaste ale Mitropolitului Teodosie.

Viata curata si sfanta a Ierarhului Mucenic Teodosie, ravnitoarea slujire a lui Hristos prin intreita misiune arhiereasca, osteneala lui pentru ridicarea de  sfinte locasuri si pentru cinstirea celor sfinte, smerenia sa adanca, dragostea pentru buna randuiala si chivernisire a obstilor  monahale, grija parinteasca fata de pastoritii sai - ca aparator al celor nedreptatiti si sprijinitor al celor saraci -, rabdarea tuturor suferintelor si prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum si lucrarea lui incununata de jertfa martirica au facut ca sa fie intotdeauna cinstit cu evlavie de dreptslavitorii crestini.

De  aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca urmare a deselor noastre demersuri si la propunerea Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfintilor Romani, a aprobat canonizarea Mitropolitului Teodosie al II-lea al Moldovei, randuind a fi cinstit in toata Biserica noastra si trecut in calendarul crestin-ortodox cu denumirea de SFANTUL IERARH MUCENIC TEODOSIE DE LA MANASTIREA BRAZI, ziua de praznuire fiind 22 septembrie - data trecerii sale la cele vesnice  dupa cum rezulta si din Tomosul Sinodal.

Spre deplina cinstire a Ierarhului Martir, am randuit si alcatuirea sfintelor sale slujbe, ce se publica in continuare, pentru ca preotii nostri, cantaretii de strana, monahii, monahiile si dreptcredinciosii crestini, citindu-le in biserici ori in casele fratiilor lor in ziua pomenirii, in clipe de liniste si la vreme  de necaz, sa dobandeasca ocrotirea si mijlocirea Ierarhului Teodosie, la Dumnezeu, pentru iertare de pacate, sanatate, pace si mantuire.

Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Teodosie, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin !
+ EPIFANIE
EPISCOPUL BUZAULUI SI VRANCEI



Acatistul Sfantului Teodosie de la Brazi
Teodosie de la Brazi - Sfant Mucenic si Ierarh !
(22 septembrie)
Troparul (glas 1) Podobie: Prea laudatilor mucenici...
Aratatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfesnic pururea luminos si mare aparator al Bisericii lui Hristos. Stralucit-ai, prin slujire si mucenicie, ca o jertfa preacurata, aducandu-te Stapanului tuturor; slavim pomenirea ta, rugand pe Dumnezeu sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.
Condacele si Icoasele:
Condacul 1:
Vrednicului pastor al turmei lui Hristos, ravnitorului Ierarh Teodosie, care prin mucenicie s-a aratat aparator al Bisericii stramosesti, lauda de multumire ii aducem noi, nevrednicii; ca acesta s-a aratat odor preastralucit intre ierarhii Moldovei si pururi rugator catre Dumnezeu pentru cei ce, cu credinta si cu dragoste, ii canta: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Icosul 1:
Din pruncie te-a harazit Dumnezeu a fi vas ales al harului Sau, caci binecredinciosii tai parinti ti-au umplut inima si sufletul de iubire sfanta si de invatatura cea adevarata a Bisericii. Intrarmat fiind cu daruri alese, ti-ai inchinat viata implinirii virtutilor crestinesti, pentru care iti aducem aceasta cuvenita cantare:
Bucura-te, cel ce din bratele maicii tale pomul vietii a inflorit intru tine;
Bucura-te, ca din copilarie ai inceput calatoria catre Dumnezeu;
Bucura-te, ca din casa parinteasca te-ai aratat ca un vas sfintit;
Bucura-te, ca din pruncie sufletul tau a fost locas al Sfantului Duh;
Bucura-te, cel ce ai fost ca o stalpare de finic inaintea Domnului;
Bucura-te, ca ingerul pazitor ti-a aratat calea cea buna de urmat;
Bucura-te, ca dragostea de Dumnezeu a impodobit viata ta;
Bucura-te, ca ai cautat comoara cea adevarata pe care ai gasit-o in Biserica Domnului;
Bucura-te, ca fiu al luminii te-a aratat pe tine vietuirea ta;
Bucura-te, ca pe calea cea buna, credinta in Dumnezeu te-a calauzit;
Bucura-te, ca multa staruinta ai aratat pentru imbunatatirea vietii tale;
Bucura-te, ca ai inmultit talantul ca sluga cea binecredincioasa;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 2:
Ascultand glasul chemarii celei de Sus, ai luat Crucea si ai urmat lui Hristos, indreptandu-ti pasii catre viata calugareasca de la Manastirea Brazi din Vrancea natala, unde, prin osardie si nevointa, te-ai facut bineplacut lui Dumnezeu, Caruia neincetat I-ai cantat: Aliluia!
Icosul 2:
Din tineretile tale, ravnitor al virtutilor si iubitor de nevointe te-ai aratat. Pentru aceasta, viata ta cea placuta lui Dumnezeu a fost cunoscuta de toti monahii ca o scara dumnezeiasca ce duce catre ceruri. Primit-ai, cu smerenie si evlavie, chipul cel ingeresc al calugariei, pentru care noi, credinciosii, iti impletim cununa de laude, cantand asa:
Bucura-te, ca ai socotit desertaciuni toate cele omenesti;
Bucura-te, ca navalirile patimilor le-ai potolit;
Bucura-te, ca toate cele pamantesti ca o panza de paianjen le-ai socotit;
Bucura-te, ca ispitele nu te-au putut opri din calea spre sfintenie;
Bucura-te, cel ce pe piatra credintei ti-ai asezat tineretea ta;
Bucura-te, ca, prin viata neintinata, ai urcat pe scara virtutilor;
Bucura-te, ca ai cautat cu multa ravna a ajunge la firea cea dintai;
Bucura-te, ca ai fost ca o vita roditoare in via Domnului;
Bucura-te, ca, prin viata curata, ai dobandit frumusetile cele nepieritoare;
Bucura-te, ca te-ai facut salas curat al Sfantului Duh, dumnezeiasca dragoste arzand intru tine;
Bucura-te, ca ai fugit de viforul ispitelor celor vatamatoare de suflet;
Bucura-te, cel ce cu darul lui Dumnezeu ai biruit hotarele firii;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 3:
Ca o flacara arzatoare a stralucit viata ta in obstea ce te-a primit, minunate Parinte Teodosie, luminand si intarind pe cei din jurul tau. Darul Duhului Sfant te-a manat ca pe o pasare in pustie, unde ti-ai adapat sufletul din izvoarele cele nepieritoare ale vietii sihastresti, urcand treptele sfinteniei si cantand neincetat lui Hristos Dumnezeu. Aliluia!
Icosul 3:
Curata pornire launtrica avand, ai cautat inaltarea sufletului, prin saracie de buna voie, curatie, deplina ascultare si neincetate rugaciuni. Si, ajungand la frumusetea nepatimirii, vrednicule ostas al lui Hristos, ai sporit roada Duhului Sfant intru tine, pentru care iti aducem aceasta cantare:
Bucura-te, ca ai intrat in ceata celor ce cu osardie il cauta pe Domnul;
Bucura-te, ca ingerescul chip ti-a fost pavaza impotriva ispitelor;
Bucura-te, ca ai trecut de la trairea in trup la trairea in duh;
Bucura-te, cel ce, intrand in linistea sihastriei, ai impodobit graiul inimii cu frumusetea rugaciunii;
Bucura-te, ca, zavorand usa ispitelor, zburdarile trupului ai vestejit;
Bucura-te, cel ce, prin curata viata calugareasca, ai devenit inger in trup;
Bucura-te, ca de poftele lumesti ai fugit, facandu-te ucenic ales al Domnului;
Bucura-te, ca, in manastire vietuind, desfatarea bunatatilor duhovnicesti ai dobandit;
Bucura-te, ca, traind intru sfintenie, cale la ceruri ti-ai pregatit;
Bucura-te, ca, prin post si rugaciune, ai dobandit bunatatile cele vesnice;
Bucura-te, ca, traire curata avand, vesmantul cel luminos al mantuirii l-ai impodobit;
Bucura-te, ca viata ta scara cereasca s-a aratat;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 4:
Incununandu-ti viata sihastreasca cu daruri dumnezeiesti, imparatul doririlor te-a chemat la vrednicia arhieriei, alegandu-te pastor al turmei celei cuvantatoare din Tinutul Radautilor. Si intru aceasta slujire, ca un carbune dumnezeiesc, ai luminat sufletele celor credinciosi, povatuindu-i la lumina cea neinserata si invatandu-i a canta lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4:
Ca un soare duhovnicesc te-ai aratat pastoritilor tai, Fericite Teodosie, si, prin pioase rugaciuni la mormantul marelui Voievod Stefan cel Sfant de la Putna, ai tinut aprinsa candela credintei si dragostea de tara. Pentru aceasta, te intampinam cu aleasa cinstire, zicand:
Bucura-te, vrednicule urmas al Apostolilor, cel ce toate cu intelepciune le-ai chivernisit;
Bucura-te, ca, prin darul arhieriei, ai primit mirul cel ceresc in inima ta;
Bucura-te, pastorule cel bun, care ai intrat prin usa in staulul oilor;
Bucura-te, ca, prin osteneli, chipul Marelui Arhiereu intru tine s-a implinit;
Bucura-te, ca sufletele cele ofilite le-ai udat cu apa Sfantului Duh;
Bucura-te, ca te-ai aratat turmei tale ca un spic cu insutita roada;
Bucura-te, ca ostenelile tale au fost ca o bogata parga adusa Domnului;
Bucura-te, cel ce cu painea cea cereasca pe cei credinciosi ai hranit;
Bucura-te, ca ai fost indrumator si povatuitor luminat pastoritilor tai;
Bucura-te, ca ai socotit turma lui Hristos ca o vistierie data in grija ta;
Bucura-te, ca povatuitor prea iscusit al calugarilor ai fost;
Bucura-te, ca nevointele tale s-au aratat podoaba de mult pret a Bisericii;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 5:
Viata ta, placuta lui Dumnezeu, s-a facut cunoscuta tuturor, Ierarhe Teodosie; si, fiind ascultator de Hristos, ai fost chemat sa luminezi cu invataturile tale si pe cei din Episcopia Romanului, unde ca o stea preastralucita ai vestit cu tarie pe Soarele Dreptatii, Caruia impreuna cu tine ii cantam. Aliluia!
Icosul 5:
Povatuind cu multa dragoste turma cea incredintata tie de catre Dumnezeu, ca intr-o scoala duhovniceasca, ai umplut de mireasma dumnezeiasca sufletele pastoritilor tai, calauzindu-i catre limanul Imparatiei cerurilor, pentru care iti cantam:
Bucura-te, cel ce cu darul intelepciunii ai aratat luminata lucrarea arhieriei tale;
Bucura-te, ca pe credinciosi i-ai hranit cu dreapta invatatura a lui Hristos;
Bucura-te, cel ce din izvorul cel limpede al harului pe multi i-ai adapat;
Bucura-te, ca ai stralucit ca un sfesnic minunat in Biserica lui Hristos;
Bucura-te, ca ai condus turma ta spre dumnezeiestile limanuri;
Bucura-te, ca Evanghelia Domnului cu multa ravna o ai propovaduit;
Bucura-te, ca sufletele cele pustiite roditoare le-ai facut;
Bucura-te, cel ce cu multa cinste ai stat in ceata arhiereilor;
Bucura-te, ca la pasunea cea aleasa ai adus pe credinciosii tai;
Bucura-te, ca ai pastorit turma ta intru cuviosie si dreptate;
Bucura-te, ca te-ai aratat bun carmaci al Episcopiei Romanului;
Bucura-te, ca, prin arhiereasca ta slujire, ti-ai facut mai stralucitoare haina sufletului;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al fui Hristos!
Condacul 6:
Ravna pentru Hristos si puterea cuvintelor tale te-au facut sa urci pe treapta cea inalta a arhipastoriei, invrednicindu-te pe pamant de cinstea de Parinte al intregii Biserici ! Moldave, iar in ceruri de lumina cea negraita a slavei lui Dumnezeu, Caruia ii canti neincetat. Aliluia!
Icosul 6:
Mai Marele pastorilor te-a chemat, Ierarhe Teodosie, la scaunul de slujire a Bisericii Moldovei greu incercata de navalirile barbare. Iar tu, Parinte, intrarmat fiind cu puterea lui Hristos, nu te-ai inspaimantat de primejdii, pentru care, primeste cantarea aceasta:
Bucura-te, ca in vasul tau cel pamantesc a fost turnat mirul cel ceresc;
Bucura-te, ca, slujind oamenilor, ai slujit lui Dumnezeu;
Bucura-te, aparator si zid impotriva navalitorilor celor fara de lege;
Bucura-te, platosa si scutul neclintit impotriva dusmanilor adevarului;
Bucura-te, soare datator de lumina si caldura lui Hristos;
Bucura-te, ca Dumnezeu te-a rasplatit pentru ravna ta;
Bucura-te, cel ce caile cele strambe ale oamenilor le-ai indreptat;
Bucura-te, slujitor adevarat, ca pamantul de cer l-ai apropiat;
Bucura-te, stea stralucitoare pe bolta Bisericii lui Hristos;
Bucura-te, dar dumnezeiesc al poporului nostru binecredincios;
Bucura-te, fluierul cel pastoresc al dreptmaritorilor crestini;
Bucura-te, omule al lui Dumnezeu si alauta Duhului;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 7:
Ca zorile diminetii te-ai aratat Bisericii Moldave, cinstite Ierarhe, hranind cu paine cereasca pe credinciosii tai; si, asemenea aparatorilor credintei, strabatand tinutul Moldovei, i-ai imbarbatat cu rugaciune si cuvant la marturisirea lui Hristos, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7:
Ca un pastor vrednic de lauda al turmei lui Hristos, Ierarhe Teodosie, dupadumnezeiasca judecata, ai alungat de la turma ta pe lupii cei rapitori, cu arma dreptei credinte. Pentru aceasta, ravna ta apostoleasca a fost rasplatita in ceruri de Hristos Dumnezeu, iar noi, pe pamant, iti aducem aceasta cantare:
Bucura-te, luptatorule impotriva nedreptatii;
Bucura-te, aparatorule al Ortodoxiei;
Bucura-te, strajerul neadormit la poarta Bisericii;
Bucura-te, aparatorule al celor nedreptatiti;
Bucura-te, cunoscatorule al inimilor;
Bucura-te, propovaduitorul si aparatorul dreptei credinte;
Bucura-te, ocrotitorul credinciosilor tai;
Bucura-te, arhiereule luminat al Bisericii lui Hristos;
Bucura-te, lucratorule in ogorul Domnului;
Bucura-te, aducatorule de roada duhovniceasca;
Bucura-te, camara virtutilor si lauda ierarhilor;
Bucura-te, ca Hristos te-a preamarit in ceruri;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 8:
Desi ai fost izgonit de vrajmasi, pe nedrept, din scaunul arhipastoresc, Ierarhe Teodosie, pacea si linistea sufletului tau le-ai pazit, caci, retragandu-te la Manastirea Brazi din Tara Vrancei unde te-ai nascut, ai petrecut in privegheri si rugaciuni pentru poporul tau cel binecredincios, cantand neincetat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8:
Ca o ploaie linistita ce cade pe pamant insetat s-a aratat venirea ta in Manastirea Brazi, pe care o ai zidit din nou, minunate Ierarhe Teodosie, innoind duhovniceste obstea monahilor si pe credinciosii care au alergat la tine cu smerenie. Bucurandu-ne de aleasa ta lucrare, iti aducem cantarea aceasta:
Bucura-te, ca ai aparat comoara Ortodoxiei in Tara de Jos a Moldovei;
Bucura-te, ca ai calauzit ceata monahilor pe caile desavarsirii;
Bucura-te, ca ai randuit aleasa viata calugareasca in manastirile pe care le-ai ctitorit;
Bucura-te, cel ce ca un fiu al dumnezeiestii lumini ai deschis calea spre cele vesnice;
Bucura-te, cel ce ai fost conducatorul sihastrilor si nebiruitul intai-luptator;
Bucura-te, ca ai fost ca un maslin roditor pentru multi calugari si credinciosi;
Bucura-te, slujitorule al tuturor celor necajiti;
Bucura-te, ravnitorule pentru altarele Domnului;
Bucura-te, ca cetele monahilor le-ai facut ca o vie roditoare;
Bucura-te, ca ai randuit neincetata priveghere in asezamintele tale calugaresti;
Bucura-te, ca pe fiii tai duhovnicesti i-ai povatuit sa cugete la cele inalte;
Bucura-te, ca, prin slujire adevarata si viata curata, ai inmultit ceata monahilor;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 9:
Trambita duhovniceasca s-au aratat povatuirile tale pentru fiii tai sufletesti, Sfintite Ierarhe, pe care implinindu-le si-au impodobit vietuirea cu mireasma Duhului. Pentru aceasta, si noi invatam de la tine a merge pe calea virtutilor, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9:
Nici prigonirile, nici primejdiile, nici chinuirile necredinciosilor nu te-au indepartat de la calea Adevarului, Parinte, caci ai rabdat pana la sange silnicia lor. Pentru aceasta, minunandu-ne de patimirea ta, iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, cel ce ai luat pe umeri Crucea lui Hristos;
Bucura-te, ca te-ai luptat pentru dreapta credinta;
Bucura-te, pastorule cel bun, ca ti-ai dat viata pentru turma cea cuvantatoare;
Bucura-te, cel ce te-ai facut vrednic de cununa muceniciei;
Bucura-te, ca varsarea sangelui tau a fost ca un mir de mare pret adus lui Hristos;
Bucura-te, ca ai urcat pe scara care duce la Dumnezeu, prin patimirile tale;
Bucura-te, ca, prin mucenicia ta, Hristos usa Raiului ti-a deschis;
Bucura-te, cel ce ca o sluga buna si credincioasa ai intrat intru bucuria Domnului tau;
Bucura-te, cel ce ai stiut sa unesti pe cele de jos cu cele de sus;
Bucura-te, ca ai intrat cu cinste in Ierusalimul cel ceresc;
Bucura-te, cel ce te-ai invrednicit a trai impreuna cu Hristos in veci;
Bucura-te, ca pamantul Vrancei l-ai sfintit prin sangele muceniciei tale;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al tui Hristos!
Condacul 10:
Mare Ierarhe si Mucenice al lui Hristos, Teodosie, aparatorule al dreptei credinte a Bisericii, te-ai invrednicit de viata cea fara de sfarsit, unde acum stralucesti in lumina cea neinserata, aducand, de-a pururi, lauda lui Dumnezeu si cantand: Aliluia!
Icosul 10:
Vazand patimirea si mucenicia ta, calugarii din Manastirea Brazi si binecredinciosii crestini s-au adunat in jurul trupului tau si in cantari duhovnicesti l-au ingropat cu cinste in biserica acestui asezamant, iar dupa ingroparea ta, n-au incetat a veni la mormantul tau ca la un parinte preaiubit, cantandu-ti laude ca acestea:
Bucura-te, cel ce ti-ai savarsit viata marturisind pe Hristos;
Bucura-te, ca ai primit de la El cununa muceniciei;
Bucura-te, ca te-ai facut vrednic mostenitor al vietii celei de veci;
Bucura-te, Ierarhe, mult patimitorule;
Bucura-te, stea ce straluceste in ceata mucenicilor Bisericii;
Bucura-te, impodobitorule al marturisitorilor lui Hristos;
Bucura-te, floarea arhieriei, adapata cu sange mucenicesc;
Bucura-te, ca ai avut parte de moartea cea purtatoare de viata;
Bucura-te, mielule nevinovat, care ai intrat in ceata celor ce s-au jertfit pentru Hristos;
Bucura-te, ca te-ai imbracat cu haina preastralucita in ceruri;
Bucura-te, ca impreuna cu Maica Domnului si cu sfintii te odihnesti in camara lui Hristos;
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de viata cea vesnica;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 11:
Intru bucuria cea nespusa a Imparatiei celei de sus petrecand, Ierarhe Teodosie, te indulcesti de lumina cea intreit stralucitoare a Prea Sfintei Treimi, de unde, trimite-ne si noua, celor ce praznuim dupa cuviinta sfanta pomenirea ta, rabdare in necazurilevietii si nadejdea mantuirii, ca, intru dragostea lui Dumnezeu vietuind, impreuna cu tine sa-I cantam: Aliluia!
Icosul 11:
Dupa ingroparea ta, minunate Parinte, prin randuiala dumnezeiasca s-a aflat comoara de mult pret a moastelor tale, cinstite dupa vrednicie de Cuviosul Antipa. Pentru aceasta, si noi iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, ca trupul tau ni l-ai lasat ca un dar sfintit;
Bucura-te, ca afland moastele tale ne veselim cu duhul;
Bucura-te, Ierarhe indumnezeit, care dai mireasma duhovniceasca credinciosilor;
Bucura-te, cununa adevarului si slava arhiereilor;
Bucura-te, mangaierea oamenilor cuprinsi de primejdii si de intristari;
Bucura-te, jertfa bineprimita de Dumnezeu;
Bucura-te, limanul cel lin si neinviforat al celor necajiti;
Bucura-te, ancora tare si nemiscata;
Bucura-te, ca pe cei ce se roaga cu credinta, cu daruri duhovnicesti ii impodobesti;
Bucura-te, luminarea si scaparea celor deznadajduiti;
Bucura-te, cel ce cu mir de nard alini suferintele celor neputinciosi;
Bucura-te, ca Dumnezeu asculta rugaciunile tale pentru neamul romanesc;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 12:
Vrednicule urmator al Apostolilor, ca un adevarat arhiereu al Bisericii lui Hristos, ai patimit pana la mucenicie si ai dobandit daruri mai presus de fire, pentru care te rugam sa fii noua mijlocitor, ca sa aperi de tot raul mostenirea ta, care canta impreuna cu tine Sfintei Treimi: Aliluia!
Icosul 12:
Mare Ierarhe Teodosie, pe drumul Crucii lui Hristos, lupta cea buna ai luptat, primind cununa muceniciei, fiind impreuna-sezator cu toti sfintii in camarile ceresti. Iar noi, pacatosii, pe pamant, iti cinstim pomenirea ta si cu osardie te rugam: ajuta-ne sa deschidem poarta nadejdii catre Dumnezeu, ca sa-ti aducem aceste cantari:
Bucura-te, ca intru tine chipul lui Dumnezeu s-a implinit;
Bucura-te, cel ce ai fost randuit de-a dreapta lui Dumnezeu impreuna cu toti sfintii;
Bucura-te, cel ce te odihnesti in cer, ca un sfintit mucenic al lui Hristos;
Bucura-te, cel ce esti piatra cea scumpa a Bisericii, pastrata in vistieriile ceresti;
Bucura-te, trambita apostoleasca si alauta duhovniceasca;
Bucura-te, ca prin jertfirea vietii tale ai desavarsit pecetea chipului dumnezeiesc;
Bucura-te, ca te adapi pururea din izvorul vietii si al vesnicei lumini;
Bucura-te, floarea cea nevestejita din gradina Raiului;
Bucura-te, ca vezi de-a pururi fata lui Dumnezeu;
Bucura-te, cel ce, ca un prinos bogat, impodobesti camarile ceresti;
Bucura-te, mirul cel ceresc, care ne umpli pe noi de buna mireasma;
Bucura-te, izbavirea cea scumpa a sufletelor noastre;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)
O, mult patimitorule, Sfinte Mucenice al lui Hristos, Ierarhe Teodosie, trimis fiind de Dumnezeu la vreme de stramtorare sa fii pavaza Bisericii Moldovei, noi, cei impovarati cu multe si grele pacate, iti aducem din toata inima cuvenita cinstire, ca aceluia in care a prisosit darul Sfantului Duh. Aflandu-te acum slujitor la Altarul cel ceresc, te rugam, fii mijlocitorul nostru catre Atotputernicul Dumnezeu, Izvorul tuturor bunatatilor, ca prin harul Sau ocrotitor sa ne dea intelepciune, sanatate, pace si iertare de pacate, ca sa prisosim in credinta si in dragoste fata de El si catre aproapele, pentru a ajunge la limanul cel mult dorit al mantuirii si impreuna cu tine sa-I aducem neincetata lauda, zicand: Aliluia!
Apoi se zice iarasi Icosul 1 si Condacul 1.
Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:
Rugaciune catre Sfantul Teodosie de la Brazi
Sfintite Ierarhe Teodosie, care - de cununa muceniceasca invrednicindu-te, prin taierea cinstitului tau cap de catre pagani, pe cand te aflai la Manastirea Brazi din Tinutul Vrancei -, acum, impreuna cu ingerii locuind, te bucuri de marirea cea gatita sfintilor, nu ne uita pe noi, pacatosii, cei ce, nadejde avand in puterea ta de mijlocitor catre Imparatul Hristos - ca unul ce stai inaintea tronului Sfintei Treimi -, tie, cu credinta, graim unele ca acestea: Bucura-te, ca la Manastirea Brazi ai stralucit prin mucenicie! Bucura-te, ca acel loc al muceniciei tale s-a facut cunoscut tuturor prin tine si, acolo, calugari si calugarite s-au nevoit cu nevointa cea bineplacuta lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit intre ctitori! Bucura-te, ca, pentru credinta cea adevarata si pentru apararea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lasa prada nelegiurii, ti-ai jertfit viata! Bucura-te, ca Dumnezeu a insuflat gand de evlavie ucenicilor tai, si Lavrentie episcopul ti-a pus piatra de marmura deasupra cinstitului tau mormant! Bucura-te, ca o caramida pusa sub patimitorul tau cap, cu numele Teodosie inscris pe ea, te-a facut cunoscut urmasilor de peste ani! Bucura-te, ca trupul tau, cazut sub ascutisul sabiei celei salbatice, s-a descoperit in vremurile cele mai de pe urma! Bucura-te, ca te-ai invrednicit de proslavire din partea lui Dumnezeu, Care a dat gandul cel bun ieroschimonahului Dimitrie spre a cauta in pamant, unde, sapand, a gasit piatra de marmura a mormantului tau si caramida cu inscrisul de pe ea, pe care era asezat capul tau cel desprins de trup, ca si intreg trupul tau! Bucura-te, ca, si prin moarte, s-a aratat intreaga ta smerenie, caci capul asezat, cu gura in jos, pe caramida, arata ca mereu ai avut fruntea plecata spre pamant, rugandu-te, cu caldura, ca si vamesul: "Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului!" Bucura-te, ca prin randuiala dumnezeiasca s-a facut lucrarea de dezgropare a cinstitului tau trup, dupa mai bine de o suta cincizeci de ani si, cu sobor de preoti, in cantari duhovnicesti, a fost pus in paraclisul de taina din pestera Manastirii Brazi, unde se savarsea Sfanta Liturghie pana nu demult! Fericindu-te pe tine, mult nevoitorule si mult rabdatoruleMucenice Teodosie, ne cucerim si zicem: Roaga-te pentru noi, cei ce facem, cu dragoste, pomenirea ta si ne intarim duhovniceste de lucrarea ta in pamantul scumpei noastre Patrii si in ogorul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Romane. Bucura-te, Mucenice Teodosie! Amin 
(mulţumiri - Viaţa şi Acatistul Sfântului Ierarh şi Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi preluat de pe www.crestinortodox.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu