blogul unui om

Dumnezeu să ne ajute şi să ne arate paşii mărunţi!!!


luni, 12 iulie 2010

Maica Domnului “Prodromita” – Schitul Prodromu - sărbătorită astăzi!


Maica Domnului “Prodromita” – Schitul Prodromu


Astăzi se sărbătoreşte Icoana Sfântă a Maicii Domnului Prodromita care s-a pictat în chip minunat precum puteţi citi mai jos.
Înaintea acestei sfinte icoane numită PRODROMIŢA ce se tâlcuieşte ÎNAINTEMERGĂTOAREA, s-au săvârşit multe minuni atât la noi în ţară, în scurtul popas până la plecarea ei spre Muntele Athos, cât şi acolo de-a lungul anilor.

O reprezentare a ei se află la Bucureşti la Schitul Darvari, o putem vedea, împodobii cu florile noastre şi ne putem închina ei. Acolo putem aduce mulţumirile noastre pentru toate rugăciunile pe care Măicuţa le face pentru noi toţi oamenii de pe Pământ, Domnului nostru Iisus Hristos şi Sfintei Treimi. Icoana a fost pictată în Sfântul Munte în anul 1922, şi aşezată spre cinstire şi mângâierea monahilor şi a creştinilor evlavioşi ce o iubesc pe Maica Domnului.




Sărbătoarea specială în închinată acestei icoane făcătoare de minuni se face în fiecare an în ziua de 12 ale lunii iulie.

“ Muntele Athos nepărăsind, in România ca într-un pământ al făgăduinţei ai venit preacurat chip al Fecioarei…
Poporul crestin se bucură şi cu lacrimi duhovniceşti sărutându-te îţi strigă cu credinţă: nu ne lăsa pe noi robii Tăi în viforul ispitelor!”
(Slava la icoana Maicii Domnului Prodromiţa)


Icoana Maicii Domnului Prodromita se afla in Schitul Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Intre icoanele nefacute de maini omenesti se numara si aceasta icoana a Maicii Domnului ce se cheama “Prodromita”, zugravita in chip minunat in anul 1863, in Tara Romaneasca. In acel an, Parintii Nifon si Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu, din Sfantul Munte Athos, mergand in tara pentru trebuintele schitului, aveau in inima lor o mare dorinta pentru o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care sa fie asezata in biserica cea noua, dupa cum mai toate manastirile Sfantului Munte au cate o icoana facatoare de minuni.
Deci aflandu-se Parintii Nifon si Nectarie in Iasi, au inceput a cerceta acolo pentru a afla un zugrav mai iscusit si cu viata placuta lui Dumnezeu, care sa le zugraveasca o icoana a Nascatoarei de Dumnezeu. Si au gasit un zugrav batran, Iordache Nicolau, cu care s-au invoit sa le faca aceasta icoana, dupa modelul primit de la parinti. Insa s-au tocmit ca sa lucreze numai cu post, adica: de dimineata pana cand va flamanzi sa nu ia nimic in gura, iar dupa-masa sa nu mai picteze, ci alt lucru sa faca pana a doua zi, urmand aceasta randuiala pana la terminarea ei. Batranul zugrav primi invoiala cu toata evlavia si multumirea.
Iata ce scria el, in 29 mai 1863, despre zugravirea icoanei cea cu dumnezeiasca minune savarsita, intr-o scrisoare pastrata in arhiva Schitului Prodromu: “Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orasul Iasi, am zugravit aceasta Sfanta Icoana a Maicii lui Dumnezeu, cu insasi mana mea, si in vremea lucrului a urmat o minune preaslavita, in modul urmator: Dupa ce am terminat vesmintele, dupa mestesugul zugravirii mele, m-am apucat sa lucrez fata Maicii Domnului si a Domnului nostru Iisus Hristos; iar dupa ce am dat gata mana intaia si a doua, apucandu-ma de noapte ca sa termin de zugravit, privind eu la chipuri am vazut ca totul a iesit dimpotriva, pentru care foarte m-am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul. Si asa, facandu-se seara, m-am culcat mahnit, nemancand nimic in ziua aceea, dar socotind ca a doua zi sculandu-ma, sa ma apuc mai cu dinadinsul de lucru. Dupa ce m-am sculat a doua zi, mai intai am facut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugandu-ma sa-mi lumineze mintea, ca sa pot ispravi Sfanta Icoana; si cand m-am dus sa ma apuc de lucru, o! preaslavite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desavarsit, precum se vede. Eu vazand aceasta minune, n-am mai indraznit a-mi pune condeiul pe ea, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi greseala am facut aceasta, ca sa mai dau lustru la o asemenea icoana. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.”
Rugaciunea pe care preotii o rostesc inaintea acestei icoane este urmatoarea: “Prea Sfanta Stapana, de Dumnezeu Nascatoare, pururea Fecioara Maria, protectoarea si aparatoarea noastra, cerem a Ta nebiruita aparare. Imparateasa Cerului si a pamantului, ceea ce ai cu dreptate numele de “Prodromita”, adica inainte-mergatoare, intareste-ne intru lucrarea faptelor bune si ne du de mana intru Imparatia cea cereasca. Povatuieste-ne pe noi, toti drept credinciosii crestini, spre a vedea si vesnic a ne indulci de marirea Fiului Tau si Dumnezeul nostru, ca Binecuvantata si Prea Proslavita esti, in vecii vecilor. Amin.”
Dimensiunile icoanei sunt de 1 metru pe 0.7 metri. O caracteristica a acesteia este faptul ca icoana, cercetata la microscop, nu prezinta urme de pensula, acest lucru intarind credinta cum ca Sfintele Fete au fost pictate miraculos de mana nepamanteasca. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte.

Slavă, mulţumire şi închinăciune Maicii Domnului Una Fecioară Născătoare de Dumnezeu Maria!!!

6 comentarii:

  1. elena impreuna cu sotul si cei doi copii care se roaga pentru sanatate ,luminarea mintii ,indepartarea tuturor vrajmasilor din casa si familia noastra

    RăspundețiȘtergere
  2. In 2010 am fost cu ajutorul Maicii Domnului in Sf. Munte si m-am inchinat la aceasta icoana, mi-a trecut o fractiune de secunda prin gand ca m-ar putea vindeca de durerile de cap pe care le aveam de 3-4 ori pe saptamana de 25 de ani si intr-adevar minune, am fost vindecat.
    Anul acesta am fost iar si am vazut cu lacrimi in ochi ca Prodromita zambea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ajută-ne Maică Sfântă să alungăm urâciunea gândurilor şi a bolilor din sufletele şi trupurile noastre păcătoase. Slavă Maicii Preacurate Pururea Fecioara Maria Floare între Florile Grădinii Raiului Îngeresc!!! Doamne Ajută Sfântă Treime! Binecuvântaţi fie Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, Pantelimon şi Paschiva, Mina şi Dimitrie Basarabov în frunte cu Sfântul Nectarie cel Minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai bine ati construi scoli decat biserici. Investiti in educatie mai bine si mai sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai bine scoli decat biserici. Educatia mai inseamna si Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  6. As construi și scoli și spitale și Biserici dacă aș avea cu ce. Acum școlile sunt goale iar Bisericile pline. Si Cred că Biserica este Cea Mai Înaltă Corectă si Bună Școală.

    Sunt destule primării care construiesc școli supradimensionate din bani publici sau europeni din anumite motive pe care le cunoastem cu toții ... Si ele rămân goale.

    RăspundețiȘtergere