blogul unui om

Dumnezeu să ne ajute şi să ne arate paşii mărunţi!!!


duminică, 8 mai 2011

Duminica Sfintelor Mironosițe! Duminica femeilor! Ziua femeilor creștine!!! La mulți ani!!!

Hristos A Înviat!



A Treia Duminică de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, de la Sfintele Paști, Duminica Sfintelor Mironosițe. În Iconografia Creștină apar șapte, opt sau nouă dintre ele, numărul lor probabil nu se știe exact.

În frumoasa pictură a Bisericii din Borzești apar nouă Sfinte Mironosițe pictate. Preiau pot spune ștafeta din predica și cuvintele pline de înțelepciune ale Părintelui de la Biserica Mânăstirii Borzești care ne-a deschis ochii pentru a privi altfel această zi! O să încerc să amintesc aici câteva din cuvintele lui și altele de la alți frați cât și să vă prezint umila mea părere!

Ele Femeile Mironosițe au asistat la Răstignirea Domnului alături de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan sărbătorit astăzi. Ele au fost și Femeile purtătoare de mir, care slujeau Domnului pe unde mergea și cele care au stat unite până la sfârșit. Sfânta Maria Magdalena l-a uns cu Mir de mare preț, Domnul știind că nu va mai fi timp pentru asta după moartea Lui.

Lor Domnul Iisus Hristos li s-a adresat, cu Crucea în spate pe drumul Golgotei, milostivindu-se spre ele: “Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeţi pe Mine, ci plângeţi-vă pe voi şi pe copiii voştrii… Căci dacă fac acestea cu pomul verde, cu cel uscat ce va fi?”. (oare de ce aceste Cuvinte mă duc cu gândul la cuvintele Părintelui Arsenie Boca vis-a-vis de rătăcirile din Biserică și dintre creștinii ortodocși: "Dacă vreți preoți buni, nașteți-i!!!")

Sfintele Mironosițe sunt:

Maica Domnului nostru Iisus Hristos Fecioara Maria care este mai presus de ele, împreună cu Maria Magdalena, Maria mama lui Iacov si a lui Iosif sau Iosie, Maria lui Cleopa, Ioana soția lui Huza, Salomeea, Suzana și cele două surori ale lui Lazăr, Marta si Maria, Fotini.

Mai sunt asimilate cu acestea si Veronica, cea care I-a dăruit Mântuitorului, pe drumul spre răstignire, un ștergar pentru a-Și șterge Fața. Potrivit tradiției, chipul Mântuitorului s-a întipărit pe acest ștergar (Năframa Domnului Iisus Hristos).

Domnul nostru Iisus Hristos s-a arătat Femeilor Mironosițe care au rămas grupate, unite, nu s-au risipit ca Apostolii. Iar Femeile Mironosițe au fost primele, care l-au văzut pe Domnul Înviat și care au transmis Vestea Învierii Domnului!

Deci aceasta este reconcilierea Evei! Nu putem aduna toate cuvintele bune pe care ar trebui să le spunem despre Femeile Mironosițe conduse de Sfânta Maică a Domnului Fecioara Maria și având între ele pe Sfânta Maria Magdalena, remarcabilă prin gesturile pline de lacrimi de pocăință, dar ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața lor aducându-le mulțumiri!!!

La mulți ani tuturor femeilor creștine!

Aceasta este adevărata zi a lor (și mai puțin 8 martie)!

Să sperăm că în timp, Ziua minunată de azi a Sfintelor Mironosițe, se va impune ca adevărată Zi a femeilor creștine de pretutindeni!



Fraților închei cu îndemnul Să ne sfințim unii pe alții și să ne sfințim familiile! Așa cum spunea Preotul de la Mânăstirea Borzești: "Femeia credincioasă sfințește bărbatul necredincios, iar bărbatul credincios sfințește pe femeia necredincioasă!". Fraților să ne ajutăm unii pe alții și cu toții întreaga Biserică Creștină Ortodoxă!

Duminică Luminată!

Doamne Ajută!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu